Veelgestelde vragen

Neem voor vragen en/of opmerkingen contact op met de receptie. De receptie is telefonisch bereikbaar tijdens onze openingstijden op telefoonnummer 0297-322022. Je kunt je vraag en/of opmerking ook mailen naar receptie@esa-aalsmeer.nl

Veelgestelde vragen

Algemene vragen over zwemles

Kosten en betaling van zwemles

Overige Onderwerpen

Veiligheid en Hygiëne

Algemene vragen over zwemles

Waar vind ik informatie over zwemles?
Voor alle informatie over de zwemles methode, lintjes, kledingeisen, afzwemmen, enz. ga je naar: Ik wil op zwemles

Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kind inschrijven voor zwemles?
Aan het inschrijven is geen leeftijd gebonden. Je mag dus zelf weten wanneer je jouw kind(eren) inschrijft. Je kind kan starten met de wekelijkse zwemles vanaf 4 jaar en er plaats in één van de groepen is. Voor Intensief Les met Garantie (ILG) geldt een minimumleeftijd van 5 jaar bij aanvang van de cursus.

Hoe kan ik mijn kind inschrijven voor de zwemles?
Inschrijven gaat gemakkelijk online via Mijn ESA of bij de receptie van Sportcentrum De Waterlelie. Je betaalt zowel online als bij de receptie direct het inschrijfgeld. De inschrijving is pas definitief nadat dit is betaald. Het inschrijfgeld wordt niet terugbetaald als je kind elders op zwemles gaat.

Vanaf welke leeftijd start mijn kind met zwemles?
Vanaf 4 jaar kunnen kinderen starten met zwemles bij Zwembad De Waterlelie.
Voor Intensief Les met Garantie (ILG) geldt een minimumleeftijd van 5 jaar bij aanvang van de cursus.

Is er een wachtlijst voor de zwemlessen?
Ja, er is een wachtlijst van ongeveer 12 tot 18 maanden. 
Heb je meer vragen over de wachtlijst? Neem contact op met de afdeling Zwemzaken via e-mail: zwemzaken@esa-aalsmeer.nl o.v.v. vragen wachtlijst.

Mijn kind heeft al een diploma, kan hij/zij verder zwemmen bij jullie?
Ja dit is mogelijk. Kijk voor meer informatie op Ik wil op zwemles. Je kan je kind online inschrijven voor het B of C diploma. Wil jouw kind een vervolgcursus doen? Mail dan naar receptie@esa-aalsmeer.nl
Als er plaats is of een nieuwe cursus start, nemen wij contact met je op. De wachtlijst voor deelname aan deze zwemlessen is gemiddeld 8 tot 12 weken. 

Kun je voor de leeftijd van 4 jaar al iets doen?
Ja, met baby's vanaf 3 maanden zijn er speciale Baby&Peuterlessen. Een lesje van een half uur onder begeleiding van een enthousiaste zwemdocentes. Zingen, spetteren, springen, zwemmen, spelen: dat is plezier voor twee! In het warme water van 32°C. Kijk voor meer informatie, tarieven en lestijden op de pagina van Baby&Peuterzwemmen.

Zijn er ook zwemlessen voor oudere kinderen en volwassenen?
Ja er zijn speciale groepen voor kinderen vanaf 7 jaar en volwassenen.

Voor meer informatie en inschrijven voor zwemles voor kinderen vanaf 7 jaar ga je naar: Zwemles voor kinderen vanaf 7 jaar.

Voor meer informatie en inschrijven voor zwemles voor volwassenen ga je naar: Zwemles voor volwassenen.

Hoe word ik op de hoogte gehouden van de vorderingen van mijn kind?
De voortgang in het leerproces van jouw kind is te volgen via het LeerlingVolgSysteem (LVS). Met een persoonlijke inlog open je op Mijn ESA de leerlingenkaart van jouw kind(eren). Als stimulans voor je kind krijgt hij/zij een lintje na het behalen van de verschillende eisen van het zwemdiploma. 

Mogen ouders bij de zwemlessen aanwezig zijn?
Starten met zwemles is altijd spannend, daarom mogen ouders tijdens de allereerste zwemles mee de zwemzaal in en langs de kant kijken. Daarna kunnen ouders/begeleiders in de horeca wachten een meekijken door het raam of op de TV-schermen.  Een aantal keer per jaar organiseert kijklessen.  Tevens hebben wij een aantal keer per jaar een meezwemles.

Waar kan ik terecht als ik een vraag over zwemles heb?
Het eerste aanspreekpunt is de zwemdocent. Hij/Zij werkt met jouw kind en weet hoe het in de les gaat. De lesgevers brengen de kinderen in de laatste 5 minuten van de zwemles naar de kleedkamer. Op dat moment heeft hij/zij kort de tijd om vragen te beantwoorden. Is jouw vraag te complex, neem dan contact op met de coördinator via e-mail zwemzaken@esa-aalsmeer.nl o.v.v. Vraag over zwemles [naam kind] [lesdag]. Schrijf duidelijk in je e-mail de naam van jouw kind, de zwemlesdag en de lestijd.

Op welke dagen is er zwemles?
Zes dagen per week is er zwemles, behalve op de officiële feestdagen en tijdens tijdens de zomervakantie (6 weken Regio Noord). Tijdens de zomervakantie bieden wij extra lessen aan waarvoor je jouw kind apart kunt inschrijven medio juni.

Elke maandag t/m zaterdag zijn er groepslessen en privélessen. Tevens bieden wij Intensief Les met Garantie (ILG) aan. In 24 weken hebben kinderen vanaf 5 jaar 2,5 uur per week zwemles met garantie voor het behalen van het A en B diploma. 

Gaan de zwemlessen altijd door?
Ja, de zwemlessen gaan zoveel als mogelijk door. Valt er een zwemdocent uit, dan zoeken wij naar vervanging. Als dat niet mogelijk is, nemen wij via e-mail contact met je op. 
Alleen op officiële feestdagen en in de 6 weken zomervakantie vervallen alle zwemlessen.

Moet ik mijn kind afmelden als hij/zij een keer niet kan zwemmen?
Het is voor de zwemdocent prettig om van te voren te weten dat je kind afwezig is. Het is niet verplicht om dit door te geven als het een keer gebeurt. Duurt het verzuim langer? Neem dan contact met ons op via zwemzaken@esa-aalsmeer.nl of bel 0297-322022. Is jouw kind drie keer zonder opgaaf van reden afwezig tijdens zwemles, dan neemt de coördinator contact met je op.

Kun je een gemiste les inhalen?
Nee. Het is niet mogelijk om een zwemles in te halen op een ander moment.

Kan ik onderling een les ruilen?
Nee. Het is niet mogelijk om een les met een ander leskind te ruilen. 

Moet ik mijn kind afmelden als het langere tijd niet kan zwemmen?
Neem bij langdurige afwezigheid contact met ons op via zwemzaken@esa-aalsmeer.nl of 0297-322022. Graag horen wij de reden van het verzuim en de vermoedelijke periode dat je kind afwezig is. De eerste 3 weken van het verzuim zijn altijd voor eigen risico (dus 3 lessen bij 1x in de week zwemmen en 6 lessen bij 2x in de week zwemmen). 

Hoe lang duurt het voordat mijn kind het A diploma heeft?
De duur van de totale opleiding is afhankelijk van een aantal zaken, zoals het beginniveau, de leeftijd, de regelmaat of het aantal lessen per week. Gemiddeld hebben kinderen van 5 jaar 45-50 klokuren nodig om te leren zwemmen (dat komt neer op 60 a 65 lessen).

Wat kan ik als ouder doen om het leren zwemmen te versnellen?
Het is belangrijk dat je kind met plezier naar de les gaat. Leren zwemmen kost tijd. Bij de een duurt het soms iets langer dan bij de ander.
Natuurlijk kun je regelmatig gaan zwemmen met je kind tijdens de openingstijden voor recreatief zwemmen. Samen zwemmen en spelen in het water helpt bij het vertrouwd raken met water. Wil je toch iets extra's doen? Dan kan je bij ons op zondagochtend meedoen met het Oefenuurtje. In deze 'les' leer je als ouder hoe je met je kind het zwemmen kunt oefenen. Het Oefenuurtje wordt gegeven door een zwemdocent. 

Waar kan ik terecht als ik de zwemles wil wijzigen?
Vul hiervoor altijd het online formulier in: wijzigingsformulier. Dit formulier is bedoeld voor het aanvragen van een andere dag of tijdstip of een aanvraag voor verplaatsen van een groepsles naar privéles of andersom. Aan het verplaatsen zijn voorwaarden verbonden, lees deze in de Algemene voorwaarden voor zwemles. Wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met de afdeling Zwemzaken via e-mail zwemzaken@esa-aalsmeer.nl o.v.v. Wijzigingen aanvragen zwemles.

De receptionistes kunnen je bij wijzigingen m.b.t. zwemles niet helpen.

Wat is het verschil tussen groepsles en privéles?
Het verschil is het aantal kinderen per groep. In een groepsles zitten maximaal 10 kinderen en in een privéles zijn dat er maximaal 4. In beide lessen staat er één zwemdocent voor de groep.

Wat moet mijn kind aan naar de zwemles?
De kinderen die beginnen met zwemles dragen het EasySwim PRO-pakje en de bijbehorende zwembroek. Een ander zwemvestje is niet toegestaan tijdens de zwemles. Gedurende de zwemles wordt er steeds minder vaak met het drijfpakje gezwommen. Als de kinderen ver genoeg zijn gevorderd, zwemmen zij helemaal zonder het EasySwim PRO-pakje. Zij dragen dan een zwembroek (strak model) of badpak/bikini.

Kinderen in de groepen voor 7 t/m 12 jaar dragen aan het begin van de zwemlessen geen EasySwim PRO-pakje, maar gewone badkleding (strak model zwembroek, badpak of bikini). 

In welke kleedkamer moet ik mijn zoon/dochter omkleden?
Je kunt je je kind omkleden in een wisselcabine (klein hokje voor max. 2 personen) of in een grote kleedkamer. Het geslacht van de ouder bepaalt in welke kleedkamer je je kind omkleedt. Dus de vaders gaan bij de heren en de moeders bij de dames ongeacht het geslacht van je kind.

Waar laat ik de kleding als mijn kind aan het zwemmen is?
In de wisselcabines (kleine hokjes) is het niet toegestaan de kleding te laten hangen. 
Hang de kleding over een kledinghanger en vervolgens aan het garderobe rek aan het eind van de wisselcabines of gebruik een kluisje. Voor het slot gebruik je een 1 euromunt die bij het openen weer terugkomt.

Wat zijn de eisen voor het kledingzwemmen?
Meer informatie hierover vind je op de pagina Ik zit op zwemles.

Oefenend voor A: lange broek (geen legging, geen pyjamabroek), shirt met lange mouwen en schoenen met echte zool (geen balletschoentjes)

Oefenend voor B: lange broek (geen legging, geen pyjama), shirt met lange mouwen en schoenen met echte zool (geen balletschoentjes)

Oefenend voor C: jas met lange mouwen, lange broek (geen legging, geen pyjamabroek), shirt met lange mouwen en schoenen met echte zool (geen balletschoentjes) 

Hoe houd ik de zwemvaardigheden van mijn kind op peil?
Na het A, B en C-diploma kan je kind verder zwemmen bij een van de vervolgcursussen: Snorkelen, Survival of Zeemeermin . Daarnaast is het aan te raden regelmatig te zwemmen tijdens het recreatiefzwemmen. Of geef je kind op bij Zwemsportclub Oceanus.

Wat doe ik als ik mijn zwemdiploma kwijt ben?
Wij kunnen tot 5 jaar terugvinden in de administratie of jouw kind een diploma heeft gehaald en welk diploma hij of zij heeft gehaald bij Zwembad De Waterlelie. Wij kunnen een nieuw diploma voor je aanvragen. Je betaalt de diplomakosten per diploma. Is het langer dan 5 jaar geleden, dan moet er opnieuw worden afgezwommen. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Zwemzaken via e-mail zwemzaken@esa-aalsmeer.nl o.v.v. zwemdiploma kwijt.

Kosten en betaling van zwemles

Wat kost zwemles?
Bekijk de tarieven voor zwemles.

Hoe betaal ik de zwemlessen?
Je betaalt gemakkelijk online de zwemlessen via je persoonlijke Mijn ESA account. Contant of met PIN bij de receptie van Sportcentrum De Waterlelie kan natuurlijk ook. Elke 4 weken koop je nieuwe lessen. Op factuur de lessen betalen is niet mogelijk. 

Waarom moet ik mijn leskaart altijd bij de receptie laten afboeken?
Hierdoor wordt de aanwezigheid van je kind geregistreerd en is er controle op de betaling. 

Waarom moet ik doorbetalen als mijn kind niet op zwemles komt?
De plek in de groep is bestemd voor jouw kind. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat jouw kind na (eenmalig) verzuim weer gewoon kan zwemmen in zijn/haar eigen groep. Bij een blessure, (langdurige) ziekte of andere omstandigheden is er een eigen risico van 3 weken. Als het verzuim meer dan 3 weken duurt, neem je contact op met de afdeling Zwemzaken via zwemzaken@esa-aalsmeer.nl.

Moet ik doorbetalen bij langdurig verzuim?
Als je kind langere tijd niet kan/mag zwemmen, meld dit dan bij de afdeling Zwemzaken via: zwemzaken@esa-aalsmeer.nl. Graag vernemen wij wat de reden van het verzuim is en hoe lang de verwachting is dat het verzuim gaat duren. Bij (langdurig) verzuim heb je altijd een eigen risico van 3 weken (dus 3 lessen bij 1x per week lessen, en 6 lessen bij 2x per week lessen).

Hoe kan ik zwemles opzeggen?
Bij tussentijdse opzegging, bijvoorbeeld door verhuizing, hanteren wij een opzegtermijn van één betaalperiode. Voor de eerstvolgende lesperiode na de datum van opzegging neem je de laatste leskaart af. Je kunt tot het einde van die periode de lessen blijven volgen. Het opzeggen van de zwemles kan via dit formulier.

Veiligheid en Hygiëne

Mag mijn kind naar zwemles als hij/zij ziek is?
Het is al vervelend genoeg als je kind ziek is. Bij twijfel raden wij zwemles af, maar in de volgende gevallen is het niet toegestaan om naar de zwemles te komen: 

  • Als je kind koorts heeft;
  • Met waterpokken als de bultjes nog niet zijn ingedroogd. Zijn de bultjes wel ingedroogd, is het virus niet meer besmettelijk. Je kind mag dan wel weer komen;
  • Met krentenbaard;
  • ​Met luizen. De luizen lopen via de kleding en handdoeken over naar anderen, de werking van het middel tegen luizen kan worden verminderd door het chloor in het zwembad.

Overige onderwerpen

Wat gaat er in het kluisje?
Het kluisje gaat op slot met een 1 euromunt. Deze komt weer terug als je het kluisje openmaakt. Er passen geen andere muntjes in de kluisjes.

Ik ben mijn ESA pas kwijt. Wat nu?
Bij de receptie kan je een nieuwe ESA pas kopen (€7,-). Jouw oude gegevens zetten wij op de nieuwe kaart en de oude kaart wordt gedeactiveerd.

Mag ik met meer personen op een meerbadenkaart zwemmen?
Ja dat mag. De geldigheid voor een 10-badenkaart is 1 jaar en voor een 25-badenkaart 2 jaar. 

Wanneer kan ik met een baby/peuter komen zwemmen in het binnenbad?
Er zijn verschillende momenten waarop je met kleine kinderen (jonger dan 4 jaar) kan komen zwemmen:

  • Tijdens de Baby&Peuterlessen. Bekijk het rooster.
  • Tijdens het recreatief zwemmen. Bekijk de openingstijden.
  • En uiteraard ook tijdens de extra uren recreatief zwemmen in de schoolvakanties. Deze tijden zetten wij op de website wanneer het vakantieprogramma bekend is.
  • Tijdens het zomerseizoen is het buitenbad geopend bij mooi weer en een minimale watertemperatuur van 18 graden. Ook dan kan je met jonge kinderen buiten komen zwemmen. Er is een speciaal peuterbad met peuterspeelplaats.

Zijn er dagen waarop het water extra warm is?
Nee, de temperatuur in de baden zijn constant: 

  • Het banenbad/wedstrijdbad is 29°C;
  • Het recreatiebad is 30°C;
  • Het ondiepe instructiebad is 32°C.

Moeten kleine kinderen een zwemluier dragen?
Nee, dit is niet verplicht. De luier zuigt zich namelijk vol met water en dit zit niet lekker voor de kleine. 

Mag ik banden/ballen meenemen met recreatief zwemmen?
Ja, het mogen alleen zachte ballen of strandballen zijn.

Mag ik opblaasfiguren (zoals een luchtbed) en drijfmaterialen meenemen?
In het buitenbad mag dit wel. In het binnenbad is het zelf meebrengen van opblaasfiguren niet toegestaan.

Kan ik zwembandjes lenen of kopen in het zwembad?
Bij de receptie verkopen ze nieuwe bandjes. In de zwemzaal van het binnenbad kan je zwembandjes lenen, in het buitenbad niet. 

Mag ik mijn eigen eten/drinken meenemen in de zwemzaal?
Ja, dat mag. Let op dat je geen breekbare of scherpe voorwerpen (zoals glaswerk) en ook geen eten wat erg kruimelt meeneemt in de zwemzaal en rondom het zwembad (binnen en buiten).

Kan ik een verjaardagsfeestje vieren in het zwembad? 
Ja zeker, heel leuk dat je een feest wil vieren. Je kan zelf kiezen hoe je het feestje viert. Privé of tijdens het recreatief zwemmen. Naast zwemfeestjes kan je bij ESA ook andere feestjes organiseren. Bekijk hier het aanbod. Neem contact op met de afdeling Promotie en Reserveringen via telefoonnummer 0297-322022.

Is er ook een abonnement voor onbeperkt banenzwemmen?
Nee, wij verkopen geen abonnementen. Je kan een kaart kopen met een tegoed voor 10 of 25 keer banenzwemmen. De 10 badenkaart is 1 jaar geldig en de 25 badenkaart 2 jaar.